Амели Нотомб и нейните аеростати

 Амели Нотомб и нейните аеростати

„Младостта е талант, който се придобива с времето.“ Това е ключът към книгата „Аеростати” на Амели Нотомб – една неочаквана и дръзка гледна точка към самотата, любовта и приятелството, която ще ви потопи в размисъл.
Анж е студентка по филология, наета да дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Пий. Пий обича математика, оръжия и аеростати, обявил се е за дислексик и мрази литературата. Анж харесва Пий и успява да пробуди вкуса му към четенето. Това е накратко, ако не се има предвид едно двойно убийство… Защото Амели няма да е Амели, ако не прибегне до някой изненадващ обрат.
Истинската смелост на писателката е в разнищването на собственото ѝ минало, в непосредствения разказ от първо лице единствено число, който приковава вниманието на читателите и ѝ позволява да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его.
Със своята неизтощима фантазия и ексцентричен стил Амели Нотомб е обречена на успех още от 1992 година, когато излиза дебютният ѝ роман „Хигиена на убиеца“. През 1999 година ѝ е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, екранизиран под режисурата на Ален Корно. „Речи против Катилина“ от 1995 година печели награда „Жан Жионо“, награда на телевизионния канал „Пари Прьомиер“, награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда „Ролан дьо Жювнел“. Романът „Жажда“ ѝ донесе заслужена номинация за „Гонкур“ и първо място в класациите за бестселъри на Франция, а последната ѝ засега книга, „Първа кръв“, беше удостоена с престижната френска награда „Рьонодо“.
Преводач на „Аеростати“ е Светла Лекарска. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации