Андрес Серано с изложба „Изтезание“

 Андрес Серано с изложба „Изтезание“

Изложбата „Изтезание“ (Torture) на американския артист Андрес Серано гостува в София.
Добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), която успява да предизвика истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те, Серано продължава да засяга неудобни теми. Изложбата включва двадесет широкоформатни фотографии, подобни на ренесансовите шедьоври – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото.
„Изтезание“ показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry („Леярната“) за своя „тъмна стаичка”, той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания.
Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза. Характерно за творчеството на Андрес Серано е непрестанното изследване на социалните проблеми и тяхното измерение в изкуството.
Андрес Серано е роден през 1950 година в Ню Йорк. От 1967 до 1969 година посещава Училището по изкуства към Бруклинския музей, където учи живопис и скулптура. Името му, заедно с това на Робърт Мейпълторп, попада в епицентъра на т.нар. културни войни от 1989 година, когато една фотография на Серано – Piss Christ, става повод за национален дебат върху свободата на артистично изразяване и общественото финансиране на противоречиви произведения на изкуството. Серано работи предимно със средствата на фотографията. Със своето предизвикателно творчество той разбулва лицемерието и акцентира върху приликите между религиозните, политическите и социалните модели. На 6 януари 2022 година Серано представя във Вашингтон своя първи игрален филм – „Бунт“ (Insurrection).
Изложбата ще бъде между 16 септември и 27 октомври в Националната художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации