Аполония отбелязва 70-годишнината на Ибряма

 Аполония отбелязва 70-годишнината на Ибряма

Акцент в програмата на Аполония тази година ще бъде представянето на легендата на сватбарската музика – Иво Папазов-Ибряма. Той поставя началото на кларинетното свирене в сватбарската музика. Свири по цял свят в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента. Виртуозността му превръща сватбарската музика в джаз-феномен и го прави международно известен.
Празниците на изкуствата Аполония тази година ще съберат над 50 събития. Програмата предлага богата палитра от културни събития – концерти, театрални постановки, изложби, литературни премиери, майсторски класове по режисура, актьорско майсторство и творческо писане, както и ежегодните срещи с български творци край морето в разговори на тема „Цената на успеха“.
За ценителите на екранните изкуства са подбрани едни от най-успешните и популярни филми на съвременното българско кино, които ще разсмеят, разплачат и предизвикат публиката.
Програмата на Празниците на изкуствата Аполония включва редица стойностни представления и изложби. Михаил Билалов ще представи своя моноспектакъл „Бум-Бум“, който гарантирано ще развесели публиката със специалното участие на Ангел Заберски бенд. А Театър Българска армия ще представи легендарната си постановка „Секс, наркотици и рокендрол“. Представлението е в своя 30-и сезон и е в същия актьорски състав, който не е променян от самата ѝ премиера. Изложбите са на Американската фондация за България, представяща колекция творби на световно известните Кристо и Жан Клод, „Слънчеви перспективи“ на Мартиан Табаков и Мартин Трифонов и Международното триенале на сценичния плакат – „ОБИЧАЙ ПЛАКАТА!“.
По време на литературните вечери на Празници на изкуствата Аполония ще бъдат представени „Колко е лесно да бъдеш обичан“ – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, „Любовта за напреднали“ от Светлозар Желев, „Монолози“ от Мария Касимова-Моасе, „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, „Гризачи“ от Валери Йорданов и много други. Специални вечери ще има и за отбелязването на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишният юбилей на литературния историк Михаил Неделчев.
Аполония ще бъде между 28 август и 5 септември в Созопол.

Велин Манов

Подобни публикации