Артпринтове на Здравко Денев

 Артпринтове на Здравко Денев

„Манекен“

Илюстраторът Здравко Денев представя лимитирана серия артпринтове под името „1“.
Това е първата самостоятелна изложба на художника. 25-те произведения са създадени през последната една година и са изпълнени в смесена техника. Обединяващ за колекцията е елегантният детайлен рисунък, чрез който Денев наслагва своите сюррелистични приказки за възрастни върху алтернативни акварелни светове.
„През тази една година (и половина всъщност) реших да си експериментирам с моливна рисунка, колажирана върху акварелни петна“, разказва за техниката си Здравко Денев. „Рисувам моливната рисунка на един лист и акварелните петна върху друг лист, после сканирам на свръхвисока резолюция, минимално обработвам двете изображения и ги „събирам“ в един файл, който печатам на специален принтер и картон“, допълва детайлите по създаването на принтовете си художникът.
Здравко Денев е роден през 1971 година в град София. Завършва „Илюстрация и оформление на книгата“ в Националната художествена академия. Работи години наред в областта на книгоиздаването, периодиката, рекламата и графичния дизайн като артдиректор, дизайнер, илюстратор и фотограф. Има и богат опит в областта на рекламата, анимацията, карикатурата, кавалетния шарж. В живописта експериментира с традиционни и дигитални изобразителни средства. Създава и развива детската серия „Молифани“ – поредица от написани и илюстрирани от него издания и продукти за най-малките.
„1“ е между 23 ноември и 6 декември в галерия „Къщата на София“.

Велин Манов

Подобни публикации