„Атлантически експрес“ от Георги Тенев

 „Атлантически експрес“ от Георги Тенев

Романът „Атлантически експрес“ от Георги Тенев e предупреждение и провокация към въображението и разума.
Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал – животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха… Апокалипсисът на Европа е неизбежен. В едно различно измерение корабът „Източник“, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие. Въпросът е как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминалите аналогови поколения и бъдещите хора хибриди. И дали тяхната среща ще бъде катастрофа, край или начало на времето.
Научно-фантастичен, антиутопичен и смущаващо актуален, „Атлантически експрес” напомня, че литературата може да бъде страшна, когато очите ѝ са обърнати навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна. По-дълбока дори от междупланетарната празнота.
Георги Тенев е роден в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози”, „Балкански ритуал“ и „Резиденцията” (Награда „Хеликон“ 2021). С художествено майсторство се отличават и сборниците с разкази „Жената на писателя” и „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).
„Атлантически експрес“ се издава от „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации