Балкански международен винен конкурс

 Балкански международен винен конкурс

Повече от 1000 вина и 280 изби се борят за най-високите отличия на Балканския международен винен конкурс. Неговото 11-о издание отново дава среща на винари от България, Гърция, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Хърватия, Албания, Словения, Северна Македония, Сърбия, Турция, Черна гора и Украйна.
Гордостта на труда им ще бъде оценявана от международно престижно жури от 21 съдии, под председателството на Игор Лукович от Сърбия. Журито включва 5 носители на титлата Master of Wine и утвърдени винени професионалисти от цял ​​свят.
Балканските винени „Оскари“ ще се връчат на бляскава церемония в Ктима Филипикон, Саламина, на 3 юни. Най-атрактивните и оспорвани категории по традиция са Гранд трофея за „Най-доброто вино на Балканите“ и „Най-добра изба на Балканите”, но тазгодишното издание ще присъди и специална награда – „Златен Дионис”. Тя ще бъде връчена на най-доброто гръцко вино за 2022 година от кмета на Саламина – Георгиос Панагопулос.
След конкурса, на 4 юни, ще се проведе и изложение, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на вино от страната домакин – Гърция, и от чужбина.
„Изключително горда съм, че година след година Балканският международен конкурс се радва на все по-голям интерес от винената общност в региона. През 2022 г. поставяме нов рекорд с броя изби, които ще представят най-добрите си вина в Саламина, и съм убедена, че и качеството също ще бъде вдигнато с няколко нива. Вече спокойно можем да имаме самочувствието на световна сила във винопроизводството“, каза Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс.
Предстоящото 11-о издание на Балканския винен фестивал също се раздава на повишен интерес от страна на изложители. По традиция събитието ще събере десетки винарни и стотици вина под чадърите на специално изградено градче пред НДК. Между 16 и 18 юни София отново ще бъде желана дестинация за любители и производители на вино, които ще споделят любовта си към древната напитка.

Велин Манов

Подобни публикации