„Баншите от Инишерин“ с единствена прожекция на Киномания

 „Баншите от Инишерин“ с единствена прожекция на Киномания

Сред големите заглавия в тазгодишната Киномания се нарежда „Баншите от Инишерин“ на майстора на черната комедия Мартин Макдона. Почитателите на качественото кино със сигурност си спомнят „Три билборда извън града“, както и „Седемте психопата“, дело на режисьора.
Историята се върти около двама стари приятели, които се оказват в безизходно положение, когато единият внезапно прекратява отношенията им. Става дума за отколешни другари, които се озовават в двата враждуващи лагера на едногодишната гражданска война, която последва войната за независимост и обявяването на Свободната ирландска държава през 1922 година.
Главните роли са поверени на Колин Фарел и Брендън Глийсън, с които Макдона работи във „В Брюж“ – друг негов емблематичен проект.
„Баншите от Инишерин“ е сниман на красиви места в Ирландия, а за още по-голяма автентичност актьорите говорят местния диалект от преди 100 години. Заглавието взаимства от ирландската митология, където „банши“ означава жена-призрак, издаваща пронизителни писъци при предстояща смърт.
Филмът грабна две награди от фестивала във Венеция – за най-добър сценарий за Мартин Макдона и за най-добра мъжка роля – за Колин Фарел.
Единствена прожекция „Баншите от Инишерин“ ще се състои на 26 ноември в зала 1 на НДК. Киномания ще се проведе между 17 ноември и 4 декември.

Велин Манов

Подобни публикации