Биографичният филм на Стивън Спилбърг на Киномания

 Биографичният филм на Стивън Спилбърг на Киномания

„Семейство Фейбълман“ на почти биографичния филм на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг ще се прожектира на тазгодишната Киномания.
Продукцията, за която сякаш режисьорът се готви цял живот, спечели Наградата на публиката във фестивала в Торонто. В главните роли влизат Мишел Уилямс (Мици Фейбълман), Пол Дейно (Бърт Фейбълман), Сет Рогън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фейбълман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис), както и легендарния режисьор Дейвид Линч, който се въплъщава в образа на Джон Форд. Съсценарист е Тони Кушнер, с който Спилбърг си партнира в много други успешни проекти.
„Семейство Фейбълман“ разказва за Сами Фейбълман, който израства в Ню Джързи и Аризона в годините след Втората световна война, раздвоен между артистичната си, обичаща изкуството майка Мици, която го насърчава да следва сърцето си на всяка цена и прагматичния си, отдаден на науката баща Бърт, който смята, че увлечението му по създаването на филми е само хоби. Фамилната динамика се усложнява от трите му сестри и симпатичния колега на баща му Бени, който е неизменно присъствие в дома им, дори когато семейството се премества да живее в различни градове. Разполагайки единствено със своята камера и таланта си, Сами опитва да открие себе си и мястото си в света, който го заобикаля.
Филмът е обяснение в любов към седмото изкуство, медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия.
Прожекцията на „Семейство Фейбълман“ ще се състои на 25 ноември в зала 1 на НДК. Киномания ще се проведе между 17 ноември и 4 декември.

Велин Манов

Подобни публикации