Биографията на Джеймс Баучер за първи път на български език

 Биографията на Джеймс Баучер за първи път на български език

Едва ли има българин, който поне веднъж да не е чувал името на Джеймс Баучер. За повечето хора обаче ирландският журналист е известен най-вече с кръстените на негово име булевард и спирка на софийското метро, докато интересуващите се от история са запознати с неговите кореспонденции от Балканите за всекидневника „Таймс“.
За първи път българският читател ще получи възможност да се запознае с биографията на чуждестранния журналист. Това става чрез „Животът на Джеймс Баучер“. Книгата е написана от Елинор Флора Босуърт Смит, известна още като лейди Гроган и е публикувана през 1926 година. Близо век по-късно тя достига и до родната аудитория.
Самата авторка проявява подчертан интерес към България и дори посещава държавата ни, за да се запознае отблизо с проблемите на християнското население в Македония. Поради това периодът, в който Баучер пребивава у нас, заема централно място в нейната книга.
„Произведението е базирано на архива на журналиста, включващ множеството негови кореспонденции и личния му дневник. Определян като „непоколебим приятел на България“, Джеймс Баучер може да бъде пример както за професионалните журналисти, така и за хората, които под влиянието на емоции или лични интереси, поставят истината на втори план. Нещо повече, той никога не се е подчинявал на политическата конюнктура и е отстоявал докрай своите възгледи. Ирландецът е своеобразната съвест на Балканите – регион, в който всеки се счита за прав и твърди, че негова е единствената истина“, уточняват издателите.
Преводач на „Животът на Джеймс Баучер“ e Аглика Маркова. Издава сдружение „Българска история“.

Велин Манов

Подобни публикации