Бионсе с най-много номинации „Грами“

 Бионсе с най-много номинации „Грами“

Бионсе получи най-много номинации за наградите „Грами“ – девет на брой, с което изравни рекорда на съпруга си Джей-Зи за най-номиниран артист в историята на водещите музикални отличия. Бионсе и Джей-Зи имат общо по 88 номинации за „грамофончетата“.
Три от номинациите за Бионсе са в категориите, наречени Голямата четворка (албум на годината, запис на годината, песен на годината и най-добър нов изпълнител). В категориите за песен и запис на годината изпълнителката ще се съревновава с парчето Break My Soul, а за албум на годината – с Renaissance.
Рапърът Кендрик Ламар е с осем номинации за наградите „Грами“, следван от Адел и Бранди Карлайл с по седем. Хари Стайлс, Мери Джей Блайдж, Фючър, диджей Калед, певецът и автор на песни Дъ-Дрийм и мастеринг инженерът Ранди Мерил са с по шест.
Близо половината от водещите номинирани тази година, оповестени от звезди на музиката като Оливия Родриго, Джон Леджънд, Машин Гън Кели и Смоуки Робинсън, са жени, а над половината – цветнокожи, отбелязват от звукозаписната академия.
Бионсе, жената с най-много „Грами“ в историята – 28, може да счупи рекорда на британско-унгарския диригент Джордж Шолти, ако спечели четири награди. От 1997 година Шолти държи рекорда за най-награждаван артист с 31 отличия. За първи път в успешната си кариера Бионсе ще се съревновава в денс категории, както със седмия си студиен албум Renaissance, така и с хитовото си парче Break My Soul. Певицата е с номинации и в категории за ритъм енд блус.
Освен Renaissance на Бионсе, във водещата категория за албум на годината са номинирани 30 на Адел, Voyage на АББА, Un Verano Sin Ti на Бед Бъни, Good Morning Gorgeous’ (Deluxe) на Мери Джей Блайдж, In These Silent Days на Чарли, Music of the Spheres на „Колдплей“, Mr. Morale & the Big Steppers на Кендрик Ламар, Special на Лизо и Harry’s House на Хари Стайлс.
Парчетата, номинирани в категорията за запис на годината освен Break My Soul на Бионсе са As It Was на Хари Стайлс, Woman на Доджа Кет, Easy On Me на Адел, Don’t Shut Me Down на АББА, Good Morning Gorgeous на Мери Джей Блайдж, Bad Habit на Стив Лейси, The Heart Part 5 на Кендрик Ламар, About Damn Time на Лизо и You and Me On the Rock на Чарли в сътрудничество с „Луциус“.
За наградата за песен на годината, която се присъжда за авторство, ще се съревновават създателите на About Damn Time на Лизо, All Too Well (10 Minute Version) (The Short Film) на Тейлър Суифт, As It Was на Хари Стайлс, Bad Habit на Стив Лейси, Break My Soul на Бионсе, Easy On Me на Адел, God Did на диджей Калед, The Heart Part 5 на Кендрик Ламар и Just Like That на Бони Райт.
Три от петте номинации за Джей-Зи са за песента God Did на диджей Калед, записано в сътрудничество с Рик Рос, Лил Уейн, Джон Леджънд и Фрайдей.
В четвъртата водеща категория за най-добър нов изпълнител са номинирани Анита, Омар Аполо, ДОМи и Джей Ди Бек, Муни Лонг, Самара Джой, Лато, „Монескин“, Тоби Нигуе, Моли Тътъл и „Ует Лег“.
Наградите „Грами“ ще бъдат раздадени за 65-и път на церемония в Лос Анджелис на 5 февруари.
(БТА)

Велин Манов

Подобни публикации