Бирата и спортът могат да се допълват взаимно

 Бирата и спортът могат да се допълват взаимно

В подкрепа на активния начин на живот и енергията, с която ни зарежда природата на българските планини, Съюзът на пивоварите в България (СПБ), за втори път стана част от маратона К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE.
Приключилата надпревара е вдъхновена от красотата на Златоград и магичната природа на Родопите. Идеята на организаторите от Сдружение K3 Ultra е да съчетаят по уникален начин силата на духа с красотата на избраните за маратона трасета. Пътят преминава през древни крепости и митични светилища, реки и върхове. През тази година по новоизграденото 23-километрово трасе, участниците преминаха по маршрут до границата с Гърция. В маратона се включиха 650 участници, които преодоляха успешно стръмния и каменист терен. Шампион при най-дългата дисциплина от 85 км за мъже е Иван Гочев, докато при жените лидер е Мария Николова. На първо място в пробега на 53 км се класира Росен Русев, а водеща при нежния пол е Атанаска Атанасова. При най-краткото трасе от 23 км. медали получиха Стилиян Аврамов.и Антония Георгиева.
Като партньор на маратона, от Съюза на пивоварите подкрепят усилията на организаторите за интегриране на спортния дух в природосъобразния начин на живот. „Както у нас, така и в редица европейски държави, с подкрепата на националните бирени асоциации се организират масови спортни прояви, маратони и състезания за промотиране на активния и здравословен начин на живот. Ние сме вдъхновени от партньорството си с организаторите на К3 ULTRA маратона в Родопите и ще продължим с усилията тези инициативи да стават все по-устойчиви, популярни и с международно участие. По този начин се присъединяваме към страните с традиции в бирената култура като Белгия, Германия, Великобритания, Швейцария, където се организират специални маратони за любителите на пенливата напитка и насърчаването на умерената и отговорна консумация. В тази връзка, у нас почти 60 % от пълнолетните българи вече консумират безалкохолни или нискоалкохолни бири поне веднъж месечно.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.
Освен специалните награди от пивоварното сдружение за всички победители в отделните дисциплини, на състезателите от нелекия планински турнир бяха предоставени 1300 традиционни и безалкохолни бири. След тежкото натоварване кехлибарената напитка видимо утоли жаждата на маратонците и повдигна настроението. Явно, както твърдят редица научни изследвания, пивото с по-нисък процент алкохол и безалкохолните бири са изотонични и хидратиращи напитки, което ги прави особено подходящи за възстановяването на организма след екстремни физически и спортни натоварвания.

Велин Манов

Подобни публикации