„Блаженият“ открива София Филм Фест в Русе

 „Блаженият“ открива София Филм Фест в Русе

Кадър от филма „Блаженият“

София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с качествено кино. Фестивалът ще гостува в Русе за девета поредна година.
Програмата открива най-новият филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „Блаженият“ е художествен поглед към миналото през призмата на дълбоко лична история. В основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. В актьорския екип на „Блаженият“ участват Александър Тонев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов и Лорина Камбурова.
Вторият филм в първата фестивална вечер е „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг. Той е с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и бе един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.
Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени не само за децата, но и за цялото семейство, продължава с адаптацията на Лоренцо Матоти „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир за известно време.
Прожекция във втория фестивален ден ще има и на предизвикателния филм „Туве“ на Зайда Бергрот. Това е разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание – любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни.
Екранизацията на прочута литературна творба „Мартин Идън“ на Джек Лондон също ще има среща с публиката, Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му.
Последният ден започва с детския „Пътешествието на принца“. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо.
„Уроци по немски“ e пълнометражният дебют на Павел Веснаков. Той разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва да възстанови отношенията си с всички свои любими хора ден преди да отпътува. Във филма участват Юлиан Вергов, Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.
Финалът е за фестивалния хит, носител на „Златна палма“ от Кан и на четири награди „Оскар“ – „Паразит“. Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.
София Филм Фест е от 5 до 7 ноември в Доходното здание в Русе.

Велин Манов

Подобни публикации