Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

 Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи своята колекция от бижута и обекти от тел.
Изложба, за която думата „бижу“ спокойно може да се използва във всичките ѝ значения. Стилни, прецизно изработени и с изключителна сръчност плетени, макар и от тел, бижутата на Бланка Шперкова изразяват нейното невероятно богато въображение. Предназначени за украшения, в работите ѝ могат да се разпознаят творби на известни художници, нежни дантели, вечни приказки…
Бланка Шперкова е родена през 1948 година в Банска Бистрица. Завършва Средно художествено училище в Братислава, след това Академията за изящни изкуства в Прага (1968-1969), специалност Куклено изкуство и Института за приложни изкуства (1969-1974), ателие Телевизионна и филмова графика. От 1970 година започва да работи и да експериментира с тел. Вдъхновява се от стария традиционен занаят на словашките майстори на телта, но развива своя собствена техника на плетене, като не използва куки или други инструменти, а само пръстите си. Съсредоточава се върху минималистичния нисък пълнеж (наддаване с една бримка), с който успява да изрази идеите си както в анимационния филм, така и в монотипната графика, пластиката, но и в бижутерията. Тематично, работите ѝ преминават от реалистична форма (фигури, части от човешкото тяло, животински мотиви) към стилизации, но винаги с ясен литературен подтекст. Използва специфичните свойства на телената „прежда“: ефирност, прозрачост, възможност за наслояване на форми една в друга, а при инсталирането на творбите си разчита на светлината и сянката като основни експресивни елементи. Носителка е на редица награди в различни области на нейната дейност. Работите ѝ са в колекции в Европа и Америка. През последните години най-големият вдъхноветел на Бланка Шперкова е нейната внучка Марианка. Двете стават страхотен тандем и доказват, че разликата в поколенията няма никакво значение, когато има невероятно въображение, нарисуван проект, цветна тел и мъниста. Марианка прецизно рисува своите идеи, а нейната баба, също толкова старателно, ги пресъздава в триизмерни пространствени обекти. Резултатът е безброй цветни вариации и весели форми.
Изложбата ще бъде между 6 април и 27 май в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации