Божана Кацарова с дебютна кулинарна книга

 Божана Кацарова с дебютна кулинарна книга

Победителката от третия сезон на МастърШеф Божана Кацарова прави нова стъпка в кулинарията с първата си авторска книга „Стая 102. 90 рецепти с история“.
В нея гурманката, популярна с екстравагантните си и новаторски решения в кухнята, събира лични интерпретации на любимите си ястия от България и света. Те са колекционирани по време на многобройните ѝ пътешествия в Европа, Азия и САЩ, като всяка носи разказа за любими хора, места и събития.
В книгата авторката дава полезни съвети за продуктите и малки „оръжия“ за различните техники, които да направят готвенето дори на гурме ястия лесно и забавно. Защото „в кухнята сложно няма“. Същевременно с всеки сос, основно или десерт, тя проследява хронологично „биографията на своята кулинарна мечта“. Първите страници разказват уроците на баба Стоянка в ямболското село Могила, минават през откриването на кулинарните хоризонти при работата ѝ в Холандия, титлата МастърШеф и стигат до създаването на концептуален ресторант на българското Черноморие.
Божана искрено вярва, че „добрата храна е универсалното средство да сплотява и събира, например хора от Бяла Слатина и Мелбърн, на една маса“, затова и решава да сподели резултата от екипната работа с любими хора. Но също така, тя изповядва философията за физическите и психологични ползи от вкусните блюда.
Луксозното, колекционерско издание е дело изцяло на Божана Кацарова. Тя създава не само концепцията и съдържанието, но е отговорна и за стилистиката на фотографиите. Бохемското усещане, което създава „Стая 102. 90 рецепти с история“, е резултат от добре обмислен подбор на снимки от личния архив, изискан интериор, режисьорски решения за заснемане на ястията и продуктите и модерно графично оформление. Фотографиите са дело на Цветина и Калина Чакърови, Микаел Стефанов, а графичният дизайн – на Михаил Нейков.

Велин Манов

Подобни публикации