„Ботев“ на Максим Генчев за 3 март

 „Ботев“ на Максим Генчев за 3 март

Филмът „Ботев“ тръгва на голям екран в деня на националния празник на България. Той показва неизвестни факти от биографията на големия поет-революционер и си поставя за цел да напомни величието на неговия подвиг.
След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор – свобода или смърт. Шепа млади революционери се събират в Гюргево и съставят план за освобождението на поробената родина. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста човека на помощ на своите въстанали братя за освобождението на Отечеството.
Режисьор на филма е Максим Генчев. В ролята на Ботев влиза Деян Жеков. 26-годишният актьор е студент на Маргарита Младенова в НАТФИЗ и актьор в Театър „Сфумато“. Стефан Стамболов се играе от Филип Филипов, Симеон Гълъбов е Георги Обретенов, Георги Кадурин – владиката Панарет Рашев. Неда Спасова пресъздава любимата на революционера Венета, Веселин Плачков е Бенковски. В ролята на Любен Каравелов дебютира Владимир Солаков, а Ники Илиев се превъплъщава в душманина на Ботев. Максим Генчев играе чорбаджи Симов. Синът му Матей Генчев и Николай Априлов също участват.
Голямата част от филма е снимана в Калофер, а някои от сцените – в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин. Бюджетът е 300 000 лева. Много от актьорите са работили срещу символични хонорари. За битката при Милин камък са пристигнали над 700 доброволци.

Велин Манов

Подобни публикации