„Брилянтин“ ще открие Банско Опера Фест

 „Брилянтин“ ще открие Банско Опера Фест

Мюзикълът „Брилянтин“ на Държавна опера – Варна ще открие 13-ото издание на „Банско Опера Фест“.
Той е създаден преди точно 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд. Вдъхновен е от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50-те години на ХХ век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както в САЩ, така и в Европа. Най-голяма популярност мюзикълът печели след кино екранизацията му с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна само преди броени дни.
Според режисьорът на „Брилянтин“ Сребрина Соколова: „Въпреки донякъде сложната и сериозна проблематика, която засяга, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите. Спектакълът завършва с песента „Да вървим заедно“ – само чрез приятелство, разбиране, емпатия, всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка – текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика. Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм – все неща, към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“
На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Дани ще бъде Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще бъде Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, а Даниел Христов ще бъде Кеники.
„Брилянтин“ ще бъде на 26 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации