Броени дни до концерта на Мирей Матийо в София

 Броени дни до концерта на Мирей Матийо в София

Легендата на френската музика Мирей Матийо ще представи пред публиката в София редица от най-големите си хитове съвсем скоро. Преди големия си концерт „Врабчето от Авиньон“ ще завладее публиката в Бърно и Прага. Хилядите ѝ почитатели ще се насладят на специално подбрани любими незабравими песни, сред които MON CREDO, UN HISTOIRE D’AMOUR, ACROPOLIS ADIEU, BRAVO TU AS GAGNE, L’HYMNE A L’AMOUR, LA PALOMA ADIEU, неотменната интерпретация на NON JE NE REGRETTE RIEN и още десетки емоционални изпълнения.
Мирей Матийо споделя, че няма търпение най-сетне да се срещне с публиката на живо и да произнесе няколко думи на български. Тя познава страната ни като една от най-значимите производителки на лавандула в света и е силно заинтригувана от богатата ѝ история и култура.
Мирей Матийо е изпяла над 1200 песни на 8 езика и продава над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас. Въпреки че често е сравнявана с Едит Пиаф, пътят ѝ е напълно различен. От началото на кариерата си през 1965-а Мирей Матийо не е преставала да твори и да дарява почитателите си с широката си усмивка. „Винаги пея за любов, това е начинът, по който се изразявам“, споделя звездата. Обичана е еднакво както от обикновените хора, така и от политическите лидери и шоу звезди. Приветствана е от държавни глави и е обиколила всички континенти. „На сцената тя се чувства у дома, там намира своя духовен мир“, разказва за нея мениджърът ѝ Джони Старк и добавя: „Такава е Мирей – сърце, което пее, сърце, което плаче, но преди всичко едно сърце, което обича.“
През 2018-а, след 13 години затишие, Мирей Матийо издава актуалния си албум Mes Classiques, в който отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика и посвещава на паметта на майка си. За албума Матийо записва 18 красиви песни на седем езика – френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински. В него влизат творби от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт Брамс, Форе и на испанския композитор и китарист – Франциско Тарега. През 1998-а е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион.
Мирей Матийо ще бъде на 24 октомври в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации