Брус Дикинсън свири „Дийп Пърпъл“

 Брус Дикинсън свири „Дийп Пърпъл“

Снимка: Нидал Марзук

Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музика на „Дийп Пърпъл“ ще звучи догодина в София.
По този начин се отбелязяа приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор. Известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми, съосновател на групата „Дийп Пърпъл“, Джон Лорд оставя свой отпечатък и с участието си в „Уайтснейк“, „Пейс Аштън Лорд“, „Артуудс“ и „Флауър Пот Мен“. Той е приет посмъртно в Залата на славата на рокендрола през 2016 година като член на „Дийп Пърпъл“.
На сцената ще излязат Брус Дикинсън („Айрън Мейдън“) – вокал, Таня О’Калахан („Уайтснейк“) – бас, Джон О’Хара („Джетро Тъл“) – клавишни, Кайтнер З Дока („Иън Пейс Бенд“) – китара и Бернхард Велц („Иън Пейс Бенд“) – барабани.
Концертът с музиката на Джон Лорд и „Дийп Пърпъл“ ще бъде под диригентската палка на маестро Пол Ман, който е бил близък приятел на Лорд и е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул. Този път Пол Ман ще дирижира симфоничния оркестър на „Кантус Фирмус“.
Брус Дикинсън казва, че още от тийнейджър е огромен почитател на „Дийп Пърпъл“. Той е приятел с музикантите от групата, а с Джон Лорд обсъждат съвместни музикални идеи: „Джон беше прекрасен джентълмен и ние бяхме близки приятели. Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на „Дийп Пърпъл“ с оркестър… Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек“.
Концертът ще бъде на 18 март 2023 година зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации