Българин в „Кухня без отпадъци“ в HBO Max

 Българин в „Кухня без отпадъци“ в HBO Max

Епизод България, Снимка: HBO Max

„Кухня без отпадъци“ е:документално риалити за устойчиво ползване на хранителни продукти. Днес, 8 октомври вторият сезон е достъпен в цяла Европа в стрийминг платформата HBO Max.
Епизодите проследяват пътешествието на младия еколог Диего Гарсия Вега през дванадесет европейски страни. В тях той се запознава с различните проблеми, свързани с хранителните отпадъци и инициативите, които съществуват за справяне с разхищението на продукти. По време на пътуването си Диего се среща и с някои от най-познатите готвачи във всяка страна и приготвя ястие с тях, в което се прилага философията на нулевото разхищение. Той се стреми да използва хранителни остатъци. По този повод доказали се готвачи, като Ана Рош (Словения), Пепе Сола (Испания), Тасос Мантис (Гърция) и българинът Филип Захариев ще изненадат зрителите с невероятните си творения, в които нищо от ползваните хранителни продукти не се изхвърля.
Нов епизод ще бъде наличен всяка събота. Сериите са обединени тематично, спрямо сезона и конкретен проблем, свързан с хранителните отпадъци.
Епизодът с участието на Филип Захариев ще бъде достъпен за гледане на 10 декември.
Поредицата дава видимост и гласност на проекти, които са създадени с цел разрешаване на определени екологични проблеми и показва, че ако всеки от нас направи малка промяна, това може да доведе до по-добър и по-устойчив свят. Чрез потапяне в кулинарния свят на главните готвачи (всички носители на награди или работили в екипи, получили звезда Мишлен), се показват нови начини за превръщане на хранителните отпадъци в източник на нови преживявания, както и как продукти могат да се използва повторно с не по-малка хранителна стойност и наслада.
Посланието, което „Кухня без отпадъци“ отправя, започва да отеква по целия свят. Пример е испанското правителство, което настоя за първия закон срещу разхищението на храна. Този закон насърчава действия за избягване на загубата на храна по цялата хранителна верига, от прибирането на реколтата до нейната консумация. Промяната започва да се усеща, но все още има дълъг път, за да се разгърне глобално. Според официални данни ЕС изхвърля 87,6 милиона тона храна всяка година. Целта е ясна: това да стане 0.

Велин Манов

Подобни публикации