Български документални филми на престижни форуми

 Български документални филми на престижни форуми

Българските филми „Колите, с които нахлухме в капитализма“ и „Една провинциална болница“ ще участват на престижни международни фестивали на документалното кино.
„Колите, с които нахлухме в капитализма“ на тандема Мисирков/Богданов е с чешка премиера в секцията за най-доброто от световните кинофестивали Constellations на Международния фестивал на документалното кино Ихлава. Филмът има силно присъствие на чешки герои: фотографът Йозеф Птачек, с чийто портретни снимки за паспорт източноевропейци емигрират през 1989 г. в Западна Германия; Ладислава и Павел Кровакови, които превръщат семейната си ферма от 14. век в музей на трабанта и социалистическото минало; артистът Давид Черни, който разказва от хеликоптера си за „щурмуването“ на посолството на ФРГ в Прага.

„Колите, с които нахлухме в капитализма“

„Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева е в състезателната програма на фестивала в Цюрих, един от 7-те топ европейски филма, избрани от селекционера Туе Стийн Мюлер и създателите Светлaна и Зоран Попович на престижния Magnificent 7 в Белград, в официалната селекция на Док Лайпциг, както и в селекцията на CinEast – Люксембург и състезателната програма на австралийския Antenna.

„Една провинциална болница“

Велин Манов

Подобни публикации