Бъркотия на борсата и в живота

 Бъркотия на борсата и в живота

Едно от най-свежите и оригинални пера в литературата на Испания се завръща в българските книжарници. Едуардо Мендоса е сред последните истински рицари на прозата на Иберийския полуостров.
В „Бъркотия на борсата и в живота” читателят ще открие свой стар познайник – анонимния детектив и главен герой в пародийната поредица „Загадката на омагьосаната крипта“, „Маслиновият лабиринт“ и „Приключението на дамския фризьор“, който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин. Случайна среща с негов другар и съкилийник от изправително-наказателното заведение го въвлича в ново невероятно премеждие против волята му, но в името на приятелството. Той подхваща свое разследване, дърпайки свободните нишки от заплетеното кълбо, и така ненадейно разкрива плановете на международен терорист, подготвящ атентат в Барселона срещу самата Ангела Меркел.
Едуардо Мендоса е юрист по образование и публична опозиция на Франко и фашистката диктатура, той работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975 година. Неизменно съпътстван от успеха, той е автор на множество романи, студии и театрални творби. Творчеството му се отличава с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати, актуална тематика. Многобройните литературни награди, на които е носител, са безспорно признание за таланта му. Мендоса успява с произведенията си да пречисти със смях и почти невъзмутим абсурдизъм травмите и горчивината от една не съвсем отминала епоха, от един исторически кошмар, белязал завинаги съдбата на Европа.
„Бъркотия на борсата и в живота” е поредната забавна история с безброй неочаквани и комични ситуации на ръба на абсурда, излязла изпод забележителното сатирично перо на Едуардо Мендоса.
Преводач на „Бъркотия на борсата и в живота“ е Катя Диманова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации