„Бягство от Крим“ на Светослав Нахум

 „Бягство от Крим“ на Светослав Нахум

Днес ще се състои представянето на книгата на Светослав Нахум „Бягство от Крим“.
Авторът събира разкази и новели, сюжети от целия свят. Водещата творба в сборника е повест, която е посветена на трагичната съдба на украинците след окупацията на Крим от режима на Путин през 2014 година. Книгата е преведена на украински от Анна Багряна.
Светослав Нахум коментира: „Имаше няколко вълни от украинци, които, бягайки от тиранията, дойдоха в България и през България намериха своя път към свободния свят – Западна Европа, САЩ, Канада и други подобни. Виждах цялата картина на окупацията, виждах трагедията на обикновените хора. Това са темите, които най–много ме интересуват като писател – съдбата на обикновените хора на фона на големи политически и исторически процеси. Но не очаквах такава реакция от официалните литературни среди. Мислех, че ние в България ще съпреживеем трагедията на украинците от Крим, защото и ние много страдахме в своята история от чужда окупация.“
Светослав Нахум беше критикуван в България и обвинен в „русофобия“. Той е принуден да напусне Съюза на писателите в България и Българския ПЕН-център. С писателя се солидаризираха украинските му колеги, които смятат, че България страда от силни проруски настроения и се намира под влиянието на руската пропаганда.
Повестта разказва историята за две приятелки, които живеят в Крим и болезнено преживяват анексирането на Крим от Русия през 2014 година. Те са принудени да избягат от руското нашествие, да търсят спасение по света и едната го намира в България. Книгата е една особено актуална в днешните тревожни дни истинската история, когато срещу Украйна се води варварска война. Книгата е посветена на борбата срещу насилието, агресията, мегаломанията – всички зловещи явления, на които обикновеният човек става жертва и съдбата му се променя, понякога и завинаги.
Поетът и преводач Димитър Христов ще сподели своето мнение за сборника.
Представянето на „Бягство от Крим“ ще бъде днес, 7 април в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации