„Вавилон“ – дълбок поклон към киното

 „Вавилон“ – дълбок поклон към киното

От днес мечтите се превръщат в бляскава реалност, само за да угаснат по-бързо и от падаща звезда, но после отново да възкръснат от пепелищата в грандиозния епос „Вавилон“.
Филмът отвежда зрителите в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, в един от най-скандалните и турбулентни периоди в историята на Холивуд – прехода от нямото към звуковото кино, за да разкаже една незабравима история, по-голяма от самия живот. Той проследява възхода и падението на звезди, студийни босове, кинотворци и всевъзможни представители на киноиндустрията, които преминават през бурния, магически и скандален период, останал в историята като ера на безмерно разточителство, необуздан упадък и поквара.
„Вавилон“ поставя в светлините на прожекторите актьора на върха на славата Джак Конард (Брад Пит), готовата на всичко, за да бъде звезда Нели ЛаРой (Марго Роби) и вярващия, че киното е нещо повече от живота Мани Торес (Диего Калва). Съдбите на тримата се преплитат, за да разкрият по-зрелищен и болезнено откровен начин човешката природа – от най-бляскавата до най-анималистичната ѝ същност.
В тон с „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино и вдъхновен от нямото кино, и ненадминати класики като „Сладък животô на Фредерико Фелини, „Нашвил“ на Робърт Олтман и „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола, „Вавилон“ е епичен разказ в ненадминатите традиции на стария Холивуд, който, с помощта на шепа герои, бележи важна промяна в обществото и културата.
Режисьор и сценарист е виртуозният Деймиън Шазел – най-младият носител на „Оскар“ за режисура. „Вавилон“ е грандиозно постижение, резултат от 15 години подготовка и изучаване на ранните дни на едно изкуство и индустрия, които преоткриват себе си в свят на драматична промяна в обществото и културата. Заснет е изцяло на 35-милиметрова лента и отдава почит на стария Холивуд. Филмът обещава шеметно и дълбоко и емоционално изживяване.

Велин Манов

Подобни публикации