Валентина Шарра с дефиниция на времето

 Валентина Шарра с дефиниция на времето

Можем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето – за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Възможно ли е да спрем да го измерваме и вместо това да го възприемем като абстрактна субстанция, като лично усещане и фантастично пътешествие без фиксирана посока?
Видео инсталацията „Разводът“ на Валентина Шарра се ангажира с отговори на тези въпроси. В проекта си тя следва импулса за преосмисляне, конструирайки своеобразен манифест на индивидуалното време. Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шарра анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Сюжетът ни среща с добре познатите негови постулати – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве. В търсенето си Шарра предлага пътуване през времето и пространството като ни отвежда в природата, по поречието на „каменната река“ на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ни с възрастни и деца, с обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино.
Валентина Шарра е родена в Рим. След магистърска степен по право и множество специализирани курсове по фотография тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. от Академията за изящни изкуства в Рим. Понастоящем живее и работи в София, където през 2018 г. завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия. Творбите ѝ често представляват интервенции на място. Някои от тях са постоянни, в публични пространства или природни обекти, а други преминават от фотография към инсталация, от скулптура към звук.
Видео инсталацията ще бъде между 3 февруари и 2 март в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации