В&В Епикризи

 В&В Епикризи

„Щастливи дни“

Новата изложба на Венцислав Занков носи името „В&В Епикризи“.
Експозицията поема риска да „актуализира“ работите на известната българска художничка Васка Емануилова, да ги разбере не като исторически, а като екзистенциален факт – свидетелство за човека и живота. Двамата на първи поглед изобщо не си приличат. Разликите между тях не са само исторически между традиционното и съвременното изкуство, между миналия и настоящия век, между подчертано женското и категорично мъжкото начало. Те са разлики в цялостното възприемане на света и на човека като част от него.
Изложбата дава две представи за изкуството и обществото, две епикризи на тяхното състояние, които се подчертават взаимно на принципа на контраста. Включени са скулптури и картини на Занков, създадени в периода 2011 – 2016 година, които преди това са показвани в рамките на самостоятелни изложби.
Творбите на Венцислав Занков говорят за съвременния свят след разпада на ценностите на хуманността и просвещението в разрез с хармоничната фигура и телесност. Показаните произведения представят квинтесенцията на разбирането на автора за изкуството като аналитичен инструмент за оголване на живеенето.
„В&В Епикризи“ е между 4 ноември и 5 декември в галерия „Васка Емануилова“.

Велин Манов

Подобни публикации