Верижна катастрофа

 Верижна катастрофа

След успешната премиера през септември 2022 година на спектакъла „Аутсайдер“, артистите от театър „ЗОНГ“ и независимото пространство за култура Yalta Art Room, си стискат ръцете за втори съвместен проект. Той е със заглавие „Верижна катастрофа“ и представлява пърформанс-четене на експериментален текст за театър.
Сюжетът на „Верижна катастрофа“ проследява историята на антигерой-неудачник, който като че ли е загубил всичко – жена си, работата си, самоуважението си, способността си да сънува. Той е изправен пред избор – дава му се шанс да докаже себе си, като премине през различните етапи на интервю за важна позиция в мистична организация. Интервюто постепенно се трансформира в разпит, а разпитът се трансформира в рекапитулация на миналото и неизбежните съжаления, свързани с него. Убеден, че държи под контрол наратива на живота си, той е принуден да преосмисли отношенията си с хората от своето минало, включително и със самия себе си.
„Пиесата разглежда живота като поредица от по-малки и по-големи катастрофи и така изследва проблемите за катастрофирането на доброто в човека при срещата с насилието и за относителността на ролите насилник – жертва пред съда на времето. Каква е истината за човека срещу нас, можем ли да го опознаем или винаги някоя мрачна тайна скрива взора ни? Доколко познаваме човека в огледалото и наратива на живота ни конструиран от реални спомени ли е или се е превърнал в един удобен разказ за нас самите? Кога губим съня си и след края на живота – какво ще покаже дисекцията на изборите ни?“ – коментират от екипа на „ЗОНГ“.
„Верижна катастрофа“ е заключителен етап от проведеното през есента на 2022 ателие „ЗОНГ текст 2“, организирано около провеждането на творческа лаборатория с крайна цел създаването на експериментален текст за театър. Ателието беше посветено на темата за насилието, включваше психологическа част – преживелищна психодраматична група, водена от психолог и творческа част – фокусирана върху различните аспекти и форми на насилието в днешния ден, както и взаимоотношенията и метаморфозите насилник-жертва. Натрупванията бяха обобщени в драматургична основа. Заключителният етап на ателието е срещата с публика под формата на пърформанс – четене като последна проверка на така създадения драматургичен материал.
„ЗОНГ текст 2“ е проект, целящ да създаде условия за изграждане на нова българска съвременна драматургия и нейното популяризиране. Първото му издание завърши с премиерата на „Аутсайдер“, който продължава да се играе.
„Верижна катастрофа“ ще се състои на 31 януари в Yalta Art Room.

Велин Манов

Подобни публикации