Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония

 Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев, главен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще води Софийската филхармония. Солист в концерта е виртуозната пианистка Александра Масалева.
Програмата включва: Три фрагмента от операта „Евгений Онегин“ и Симфония №6 „Патетична“ в си минор, опус 74 на Пьотр Илич Чайковски и „Пътепис“ за пиано и оркестър на Алексей Шор.
От дебюта си през 1971 година до днес Владимир Федосеев е сред диригентите с най-голямо влияние. От 1974 година до наши дни той е художествен ръководител и главен диригент на Държавния академичен Болшой симфоничен оркестър. През тези години той е изградил специфичен разпознаваем стил на оркестъра, който му е донесъл международна слава. Награден е с ордени „За заслуги пред отечеството“ I, II, III и IV степени (2018, 2005, 2002, 1996), „Почест“ (2013), медал „Пушкин“ (1999), украинския орден за заслуги (1999) и почетен знак „За заслуги в Република Австрия“ (1996).
Александра Масалева е родена в Санкт Петербург през 1995 година и започва професионалното си обучение по пиано на 5-годишна възраст. Още като дете тя се запознава с известния френски професор и композитор Мишел Сони, който ѝ предава своите знания и специфичен клавирен метод и става неин ментор. Тя е най-младият кандидат, печелил някога Московския конкурс за млади таланти, най-важният конкурс за изгряващи таланти, организиран от министерство на културата на Русия.
Владимир Федосеев е на 7 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации