Влюбване в диктатора

 Влюбване в диктатора

Стихосбирката на проф. Пламен Дойнов „Влюбване в диктатора“ ще бъде представена с авторско поетическо четене. В него ще се включат проф. Михаил Неделчев, актьорите Снежина Петрова, Милен Миланов и приятели.
Авторът коментира: „Новата политическа поезия иска да сподели всичко, което знае. В това е нейната особена безпощадност. Да, понякога тя изглежда някак заядлива и жестока. Но дали това е наистина така? Колко немилостива може да бъде поезията в назоваването си? И дали всъщност тази крайност на изричането не е парадоксална проява на милост? Новата политическа поезия не би искала нито да обвинява, нито да съди, нито дори да свидетелства. Тя по-скоро се стреми да поеме вината; да надникне в кладенеца на съществуването, да види отблизо незнанието, да усети цялата болка от узнаването и от споделянето на узнатото. Да направи всичко това, вслушана в желанията и в суверенния избор на човека да бъде такъв какъвто би искал да бъде. И да назове цената на този избор, готова да я плати със самото говорене за нея – без пестене.“
„Влюбване в диктатора“ е последната стихосбирка на проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет, писана между 2017 и 2020 г. Част от нейните текстове бяха представени в поетическото четене Нова политическа поезия: Втора нощ на 19 ноември 2018 г. в София. Сред заглавията са: „Нарцис и Психея, или В страната на суетните генерали“, „Защо Господ не е българин“, „Философия на контрапротеста“, „Сърцето на вицепремиера“, „Докато получавам орден „Стара планина“ – първа степен“, „Юлия К. твърди, че не е агент“, „Автобус пада в Искърското дефиле“, „Кои евреи?“, „Фашизоиди оплождат клетка“, „Извънредно положение“ и други.
Преставянето ще бъде на 18 април в Университетски театър на НБУ.

Велин Манов

Подобни публикации