Връчиха наградите „Пеньо Пенев“

 Връчиха наградите „Пеньо Пенев“

На церемония в Димитровград бяха връчени Националната и Международна литературни награди за поезия „Пеньо Пенев“ за 2022 година.
Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов беше отличен за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия. Наградата връчи кметът на община Димитровград Иво Димов.
„Дните на поезията „Пеньо Пенев“ са не само поетичен празник, но и възможност за всички нас да се докоснем до хората, които със своя изказ обогатяват националното и световно литературно богатство и правят света една идея по – чувствителен и добър. Тук е мястото да припомня, че ние сме единственият български град, а може би и европейски, който има площад наречен „Поезия“. Творчеството и таланта са много специални тук и имат своят пиедестал.“, каза при връчването на отличието кметът. Той благодари специално на комисията по избора с председател проф. Амелия Личева и сподели, че е горд, че името на Пламен Дойнов като автор се свързва с престижната награда.
Международната награда за поезия, която се присъжда на чуждестранни автори за високи творчески постижения и принос в развитието на световната поезия, получи Хайри Хамдан.
Хайри Хамдан е роден в Палестина. През 1981 одина. емигрира със семейството си в България, където завършва висшето си образование. Издава Антология на съвременната българска поезия и Антология на съвременната българска проза на арабски език. Превежда множество издания от арабски на български език, както и стихове на Пеньо Пенев на арабски език. Носител е на международни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина. Лауреат на: награда на Съюза на преводачите в България за цялостен принос (2021), награда на клуб „Перото“ за превод на прозаичната антология „В началото бе епилогът“(2019) и за стихосбирката „Водните лилии на паметта“ (2020).

Велин Манов

Подобни публикации