Връчиха наградите „Рицар на книгата“

 Връчиха наградите „Рицар на книгата“

Асоциация „Българска книга“ връчи престижните награди „Рицар на книгата“ на изявени личности и институции, чийто принос към четенето и книгата е превърнат в мисия.
Отличието в категория „Общественик“ получи поетесата Мария Донева. Тази година за първи път бе връчена награда в категория „Учител/училище”. СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“ в Русе получи приза от председателя на Фондация „Детски книги“ и „Рицар на книгата“ Вал Стоева. В другата новата категория „Библиотека/библиотекар” наградата получи Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. В категория „Журналист/медия” победител е БНР за изключителен принос в популяризиране на #КаузаГРАМОТНОСТ, а за „Социална медия“ наградата отиде при инфлуенсъра Пирина Воденичарова.
Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателност от страна на Асоциация „Българска книга“ към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите, към новите, съвременни будители, които със своя труд и идеи помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.
Те са учредени през 2004 година от издателство „Сиела”. През 2006 година правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

Велин Манов

Подобни публикации