Всички сме злодеи

 Всички сме злодеи

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио „Всички сме злодеи“, който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света.
Майсторско литературно представление, в което главни действащи лица са приятелството и предателството, любовта към сцената, страстта и амбицията. Трилърът вече е международен бестселър в повече от 10 държави,
Оливър Маркс е излежал десетгодишната си присъда за убийство, което може, а може и да не е извършил. Детектив Колбърн, човекът, който го е вкарал зад решетките, се среща с него извън затвора, за да научи най-после истината за драматичните събития, разиграли се преди едно десетилетие. Тогава Оливър заедно с още шестима свои колеги е студент последна година по актьорско майсторство в престижната академия „Делъкър“. Освен класическа атмосфера елитният колеж има и своите странни, драматични традиции – на сцената му се играе само Шекспир, а подвързаните с кожа томове в библиотеката си правят компания с жестока амбиция и свирепа конкуренция. Впримчени в магията на сцената, седмината играят едни и същи роли както под светлината на прожекторите, така и в живота – герой, злодей, тиранин, изкусителка, девица, статист. Но когато промяна в кастинга нарушава крехката хармония и поддържащите актьори узурпират аплодисментите, пиесата, в която тиранинът загива от ръката на най-близките си, прелива опасно близо в истинския живот и един от тях осъмва мъртъв. Останалите ще се изправят срещу най-голямото актьорско предизвикателство – да убедят полицията, че са невинни.
В духа на творбите на Дона Тарт и Емили Сейнт Джон Мандел, романът води читателите към кулминация, достойна за велика Шекспирова трагедия. И ни кара да се запитаме дали изкуството имитира живота, или обратното?
Преводач на „Всички сме злодеи“ е Кристина Димитрова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации