Нов опит за екранизация на „Дюн“

 Нов опит за екранизация на „Дюн“

Кадър от филма „Дюн“

„Дюн“ е нова адаптация на едноименния бестселър на Франк Хърбърт.
Филмирането на научнофатастичния епос е срещало трудности в миналото. Дори Дейвид Линч през 1984 година претърпя грандиозен провал. Отлаган поради пандемията от коронавирус прочитът на Дени Вилньов влиза най-после в родните киносалони.
Действието се развива през 10 191 година. Сюжетът се върти около Пол – наследник на могъщата династия на агреидите. Той трябва да стигне до опасна планета във Вселената Аракис, за да осигури бъдещето на семейството си и своя народ. В глобалния свят на безмилостни управници и задкулисни игри, свръхчудовища и пророци той ще се сблъска със сложен политически конфликт. Дали ще успее да пребори страха, за да излезе победител в битката за защита на своите хора?
Освен режисьор Дени Вилньов е и сценарист и продуцент на филм. Екшън приключението залага на актьорите Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Джош Бролин, Стелан Скарсгард, Зендая, Шарлот Рамплинг, Джейсън Момоа и Хавиер Бардем.
Дени Вилньов е един от визионерите на съвременното кино. Той е опитал да пресъздаде безкрайно сложния роман на Хърбърт. Зрителите сами ще преценят дали му се е получило след престой от повече от два часа и половина в залата. Пясъци, подземни проходи, пламъци, битки, интриги… Е, на мене ми се сториха безкрайно дълги. Скука и нищо ново. Колкото и да му се иска на режисьора, той няма да постигне нивото на предишното си отроче „Блейд Рънър 2049“. И едва ли и новата екранизация на „Дюн“ ще се нареди до класиките „Междузвездни войни“ и „Властелинът на пръстените“.

Велин Манов

Подобни публикации