Вълшебният свят на Елса Бесков в „Слънчевото яйце“

 Вълшебният свят на Елса Бесков в „Слънчевото яйце“

След „Децата на Джуджан, горското джудже“ една от най-обичаните шведски авторки Елса Бесков отново повежда малките читатели у нас в неочаквано приключение със своите магически герои. „Слънчевото яйце“. Книгата излиза с оригиналните илюстрации от 1932 година на авторката. Превърнала се в детска класика, тя е посветена на чудатото откритие на една мъничка фея, която много обича да танцува и да помага на горските обитатели.
Елса Бесков е сред най-популярните детски писатели и илюстратори в Швеция. Повече от век книгите ѝ непрекъснато се преиздават и са сред любимите на малките читатели. Вдъхновение за очарователните си истории авторката черпи от собствените си детски приключения, както и тези на своите синовe.
„Слънчевото яйце“ разказва за червенокоса фея, чиито танци приветстват разцъфващите цветя през пролетта, златните листа през есента и падащия сняг през зимата. Тя се разбира отлично с всички горски същества, а птиците я обожават, защото винаги връща падналите им яйца в гнездата.
Един ден, когато тръгва на поредното изследователско пътешествие из гората, феята се натъква на голямо, жълто и кръгло нещо, лежащо в мъха. Смаяна от своето откритие, тя незабавно свиква всичките си приятели, за да размишляват какво всъщност е намерила. Възможно ли е това да бъде яйце от самото слънце?
Преводач на „Слънчевото яйце“ е Анюта Качева. Издава „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации