„Вътрешно небе“ на Габор Мате

 „Вътрешно небе“ на Габор Мате

Изложбата „Вътрешно небе“ на унгарския фотограф Габор Мате проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца.
Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.
„Тази изложба разглежда проблемите на брачната институция в три свързани с темата серии. В първата снимам семейни двойки, във втората – разведени родители, а в третата – техните деца. Целта ми е чрез фотографиите да разкрия има ли все още смисъл да се сключва брак в наши дни, възможно ли е да се поддържа брак така, че той да е източник на радост за живеещите в него, кога е необходим разводът, как да се преживее той и най-вече какво е влиянието на всичко това върху подрастващите поколения. Тези внимателно подредени, но съдържащи и спонтанни елементи фотографии заснемам въз основа на интервюта с персонажите си. Те ме насочват към символичните сцени, предмети и теми, които включвам в композициите. За мен е важно участието във всяка фаза на фотографския процес, от заснемането с голямоформатна камера, през проявяването на 4×5 и 8×10 инчовите негативи, до експонирането на изложбените копия в лабораторията’, коментира авторът.
Изложбата ще бъде между 3 ноември 2022 година и 10 януари 2023 година в Синтезис и Институт Лист – Унгарски културен институт.

Велин Манов

Подобни публикации