„В двореца“ с 50 000 лева награден фонд

 „В двореца“ с 50 000 лева награден фонд

За първи път в своята история Международният фестивал за късометражно кино „В двореца“ (IN THE PALACE) ще има награден фонд от 50 000 лева, който ще бъде разпределен в предстоящото 19-о издание.
В рамките на фестивала се провежда и ежегодната професионална проява Filmer Forge. Събитията, които включва, са: образователни модули, формални и неформални срещи на късофилмовата индустрия, интердисциплинарна научно-практическа конференция „КЪСОМЕТРАЖНИЯТ ФИЛМ: ЖАНР SUI GENERIS“. Най-добрият български късофилмов проект, ще бъде награден с 10 000 лева, предоставени от фондация „Лъчезар Цoцорков“, 10 000 лева в техника от продуцентска компания Four Elementz и 5000 лева в пиар услуги, осигурени от пиар студиото 8 PM.
„В двореца“ е единственият български кинофестивал, квалифициран да предлага на Академията за филмови изкуства и науки в САЩ късометражни филми, включително и български, за разглеждане за наградата „Оскар“. Именно това ще бъде и наградата за победителя в категория „Най-добър български късометражен филм“, наред и с парична награда от 10 000 лева, отново предоставени от фондация „Лъчезар Цoцорков“ и 5000 лева в пиар услуги, предоставени от пиар студиото „8 PM”. Още 10 000 лева ще разпределят между останалите победители, определени от журито на фестивала.
В деветнадесетото си издание „В двореца“ ще предложи на публиката най-доброто от световното късометражно кино. В селекцията на фестивала ще видим филми на автори, които преди това са участвали в касови продукции като „Игра на тронове”, „Викинги”, „Властелинът на пръстените“, „Карибски пирати“ и много други. В продължение на седмица кинофорумът ще прожектира най-интригуващите игрални, документални, анимационни, експериментални късометражни филми, като излъчването на всички филми ще бъде премиерно за България.
„В двореца“ е между 2 и 9 април 2022 година.

Велин Манов

Подобни публикации