Галасъбития на Синелибри

 Галасъбития на Синелибри

Кадър от филма „Историята на жена ми“

Празнични събития са подготвили организаторите на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година ще се проведе за седми пореден път. Програмата предвижда тържествени галавечери на Франция, Испания, Португалия, САЩ, Италия, Дания, Финландия, Унгария, Германия, Ирландия.
На 8 октомври, в рамките на галавечер на Италия, ще се състои премиерна прожекция на комедията „Книжарница в Париж“, режисирана от Серджо Кастелито, а в главната роля блести носителката на „Сезар“ Беренис Бежо. Изтънченият романс „Сну: Любовната история, която промени Португалия“ разказва историята на двама души, които променят облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура, а премиерата му ще бъде на 14 октомври. На 15 октомври ще се състои галавечер на Унгария с премиера на „Историята на жена ми“, екстравагантна екранизация по романа на Милан Фющ с участието на Леа Сейду, Луи Гарел и Гийс Набер. Прожекцията ще бъде съпроводена с видео разговор с режисьорката Илдико Енеди.
Френската галавечер е на 18 октомври с прожекция на „Събитието“ – адаптация по мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните ѝ преживявания за направен аборт през 60-те години на миналия век. Филмът получи „Златен лъв“ преди десет дни във Венеция. Галасъбитието на Испания е предвидено за 19 октомври и включва премиера на комедията „Сантиментално“, адаптация по пиеса на Сеск Гай. Специален гост ще бъде актьорът Алберто Сан Хуан, отличен с награда „Гауди“ за поддържаща роля тази година. Галавечерта на Дания е на 22 октомври с премиера на биографичната драма „Даниел“, адаптация по книгата на Пук Дамсгорд Андерсен. Филмът разказва потресаващата история на датския фотограф Даниел Рю, заловен от ИДИЛ в Сирия през 2013 година и държан като заложник в продължение на 398 дни.
Следващата галавечер е на Ирландия с покъртителната криминална драма „Кротко с конете“ на режисьора Ник Роуланд, адаптация по разказ на Колин Барет. А на 30 октомври е галавечерта на финландската култура, в рамките на която ще бъде представена комедийната драма „Игрите на хората“ с режисьор и сценарист Йени Тойвониеми – докосващ и силно носталгичен разказ за трагедията да останеш вечно млад.
Филмът на Мария Шрадер „Аз съм твоят мъж“, избран да представи Германия на наградите „Оскар” за най-добър чуждестранен филм през 2022 година, ще бъде показан премиерно в рамките на дискусия на тема „Изкуствен интелект, етика и кино“. В нестандартната романтична комедия млада жена учен се впуска в експеримент с хуманоиден робот, създаден, за да я направи щастлива.
Синелибри е между 2 и 31 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации