Галерия Сариева отвори врати с нов проект

 Галерия Сариева отвори врати с нов проект

Една от водещите галерии за съвременно изкуство у нас галерия Сариева претърпява двойна трансформация – пространствена и концептуална.
Изложбата „В защита на твърдия материал“ с куратор Веселина Сариева постави начало на мащабния проект Future Unforgattble („Бъдеще незабравимо“). След нея той ще излезе от пространството на галерията и до края на 2021 година ще се развие чрез партньорски организации и в интернет с основни изложби, сателитни изложбени жестове, документална видео серия, програма от прожекции, срещи с художници, пространствени ситуации и интервенции, отворени разговори, изложбени турове и разговори, турове в колекции, публикации на тематични тестове, препоръчителна библиотека.
Изложбата обхваща последните 45 години в българското съвременно изкуство като представя творби, създадени между 1973 година и 2019 година на авторите Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, д-р Гатев, Правдолюб Иванов, Владимир Иванов, Мария Налбантова, Стефан Николаев, Радостин Седевчев, Недко Солаков, Камен Стоянов, RASSIM®, Иван Мудов с 0GMS.
Експозицията свързва във визуална среда характерни за българското изкуство теми, представени в работите на авторите и чрез техните художествени практики: политическа опозиция, институционални дефицити, институционална критика, индивидуализъм, връзката име-институция, тяло-институция, инструментализация, експанзия на тялото, тялото като инструмент и политическо, опозициите вътре-вън, общност-личност, напрежението и чупливостта на границите и не на последно място – трудът.
Future Unforgettable е мултижанров проект в сферата на визуалните изкуства, който поетапно създава среда. Тематичният му профил е многообхватен: през кураторски анализ и селекция се представят теми като съвременно българско изкуство от 80-те години до днес, колекционирането на изкуство, картографирането на актуални места за изкуство в България, съвременни институционални практики, хипотези за миналото и бъдещето. Първите колаборации на галерия Sarieva в рамките на Future Unforgettable са със софийските галерии Аросита и ONE, където до края на септември ще бъдат представени творбата на Сашо Стоицов – „Саксофонист в банята“ (1973) и творба на Расим от цикъла „Корекции, 1996-98“ (2015).

Велин Манов

Подобни публикации