Географските ширини на копнежа

 Географските ширини на копнежа

„Географските ширини на копнежа“ e магическа творба за любовта и копнежа от новата изгряваща звезда на индийската литература Шубанги Суаруп.
Книгата ни превежда през времена и светове, обитавани от разнолики и взаимосвързани герои: учен, изучаващ дърветата, и красивата му съпруга, която говори с тях; геолог, опитващ се да предотврати бъдещи войни, докато работи на ледник; двама осемдесетгодишни влюбени; суеверен диктатор и майка, опитваща се да освободи от затвора своя син революционер; чудовище, което търси човешка компания, и костенурка, която се превръща в лодка и после в жена; духa на един изпарил се океан и духовете на всичко живо и неживо на планетата. С изключително въображение и огромно стилистично майсторство Шубанги Суаруп преплита естественото със свръхестественото, земното с отвъдното, хвърляйки очарован поглед върху способността на човека да обича и неразривната му връзка с природата.
Индийската писателка Шубанги Суаруп започва творческата си кариера като автор на разкази и сценарии. Постига феноменален успех с първия си роман „Географските ширини на копнежа“, който става бестселър още с излизането си през 2018 година Нейният стил се определя като магически сюрреализъм. Книгата получава наградата „Тата“ за дебютна творба и 3 номинации: за Международната дъблинска литературна награда, за Голямата литературна награда на Индия и за Международната награда за Южноазиатска литература.
Преводач на „Географските ширини на копнежа“ е Радосвета Гетова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации