Георги Господинов с престижна датска награда

 Георги Господинов с престижна датска награда

Снимка Фелия Барух

Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата „Цинклар“ за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели.
В мотивацията на журито се посочва: „Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум.“
Отличието се дава на две години, от 2013 година насам, на световни и датски писатели за приноса им в жанра на разказа. С тази награда Господинов се нарежда сред имена като британския писател Джулиан Барнс, американските автори на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман. Носителят на „Цинклар“ се избира от датско жури от писатели и критици. Призът е в размер на 100 000 датски крони.
Отличието е на името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.
Наградата ще се връчи на специална церемония в Копенхаген на 10 септември.

Велин Манов

Подобни публикации