Георги Еленков води Националния филхармоничен хор

 Георги Еленков води Националния филхармоничен хор

Националният филхармончиен хор ще зарадва почитателите си с градуали и мотети от няколко епохи.
Диригент на концерта ще бъде Георги Еленков, с когото елитният състав ще представи творби на Антон Брукнер, Дьорд Куртаг, Феликс Менделсон, Йоханес Брамс, Оливие Месиан и други.
Солисти на вечерта ще бъдат Светлин Христов – орган и Ивайло Донков – тенор. Концертът е със специалното участие на тромбонистите Минчо Томанов, Явор Костов и Петър Каракашев.
Тематичното посвещение на концерта е в духовния жанр на католическото богослужение. От момента на възникването си в ранната ренесансова музика и впоследствие градуалите и мотетите претърпяват трансформация, при която от идеята за жанра се съхранява само споменът за историческата му роля. Градуалът, например, от соло певчески епизод, изпълняван от дякона, стоящ на стъпалата на амвона в богослужението преди Х век, се превръща в многогласен. Смята се, че мотетът възниква през XII-XIII век във Франция. Постепенно мотетът се трансформира през всички епохи, включително и през ХХ-ХХІ век, като се променя съдържанието и всички изразни средства.
Георги Еленков е диригент с разнообразна практика – от изпълнител на църковнославянска музика, продуцент и диригент на приложна музика, продуцент в Националното радио, преподавател по дирижиране в Музикалната академия със защитена дисертация и публикационна активност. Еленков се дипломира в Националната музикална академия с Хорово дирижиране (2003-2007) и Оперно-симфонично дирижиране (2004-2008). Участва в майсторски клас по хорово дирижиране на проф. Фред Столцфус (Илинойски университет). Участва през резлични периоди като певец в църковни хорове („Покров Богородичен”, митрополитската катедрала „Св. Неделя”, хор Йоан Кукузел-Ангелогласният, формация Аноним), с които участва на редица фестивала и концертни програми. От 2013 година дирижира по покана в смесения хор на църквата „Св. Александър Невски”, Осъществява различни теоретични и артистични проекти: лектории, концерти, звукозаписни инициативи, авторски предавания в програма „Христо Ботев” и други. В качеството си на музикален продуцент в Българското национално радио от 2012 Еленков участва в реализирането на концертни проекти и студийни записи.
Концертът ще бъде на 26 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации