Гладиаторът Боян Радев

 Гладиаторът Боян Радев

„Гладиатор“ на сценаристите Петя Тетевенска и Свобода Маданска и режисьора Николай Василев е документален разказ за двукратния олимпийски шампион по класическа борба в категория до 97 кг Боян Радев. Филмът ще има премиера в рамките на 26-ия София Филм Фест.
Олимпийски шампион от Токио ‘64 и Мексико ‘68, световен шампион от Толедо ‘66, световен вицешампион през 1962 и 1967 година, европейски вицешампион през 1968, спортист на годината на България за 1964, 1967 и 1968 година, Боян Радев е обявен за заслужил майстор на спорта. През 2009 получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (FILA) – „Златна огърлица“. Приет е и в Залата на славата на FILA в Оклахома (САЩ). Освен като борец, Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В експозицията на залата „Дарение Боян Радев“ са изложени над 170 ценни експоната. Радев дарява на НИМ и всички свои награди и отличия от годините на своята спортна кариера.
Как изоставеното от родителите си момче, което учи до трето отделение, след години става двукратен носител на олимпийско злато и колекционер?! „Гладиатор“ представя историята на един човек с могъщо обаяние, издигнал се до върховете на спорта и изкуството.
Премиерата на „Гладиатор“ е днес, 23 март в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации