Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов

 Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов

Изложбата „Нестинарка“ представя голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов.
„Доста време преди да започна да работя върху танцовата драма „Нестинарка“, се рових в нашата художествена литература, за да намеря сюжет за опера. На оперен сюжет не попаднах. Но търсенията ми не останаха напразни. Когато прочетох разказа на Константин Петканов „Нестинарка“, нещо стихийно и неудържимо бликна в мен. Тогава започнах да скицирам сцените, идеята придобиваше яснота и внушителност, а драматичната наситеност – онова напрежение, което така властно и неудържимо ще се разрази в буйните ритми и трагични акценти на нестинарското хоро.“
Тези спомени на Марин Големинов отвеждат към предисторията за наричаните от някои „най-българско“ музикално произведение – танцовата драма “Нестинарка”. Представена за първи път на 4 януари 1942 година, танцовата драма според отзивите в пресата се превръща в триумф на българската култура и предизвиква възторг у публиката. Художници на декорите и костюмите на тази и няколкото следващи постановки са Никола и Нева Тузсузови, а хореографията на Мария Димова и до днес се счита за едно от съществените постижения на националната ни танцова форма.
През 1968 година „Нестинарка“ става причина за творческа среща между композитора Марин Големинов и художника Цанко Лавренов. С премиера на 17 ноември 1968 година, под диригентската палка на самия композитор, тя по символичен начин отбелязва 40-годишнината от първото балетно представление в България („Копелия“от Лео Делиб). Цанко Лавренов изработва проекти за декори на постановката, голяма част от които грижливо се съхраняват в архива на едноименната фондация – именно те ще бъдат представени в рамките на изложбата „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“.
Публиката ще има възможност да надникне зад завесата на една по-малко позната част от творчеството на Цанко Лавренов, част от което ще бъде представено пред нея за първи път. Изложбата ще предложи на посетителите да преминат през бързи скици с моливи, да разглеждат размислите на художника върху различни композиционни решения и да ги сравнят със завършените маслени произведения, послужили за изработване декорите на постановката от 1968 година. Обогатена с музиката на Марин Големинов и подкрепена с богата информационна част, изложбата обещава едно мултимедийно изживяване, посветено на срещата между музиката, изобразителното изкуство и танца.
Изложбата ще бъде между 24 ноември и 1 декември в галерия „Контраст“.

Велин Манов

Подобни публикации