Голямото синьо: Нови хоризонти

 Голямото синьо: Нови хоризонти

„Голямото синьо: Нови хоризонти“ е самостоятелна изложба на Валентин Бакърджиев. Екпозицията е шеста от програмата на София Хартиен Арт Фест.
Бакърджиев участва миналата година за първи път и впечатли журито с монументалния, но елегантен подход в изграждането на своите произведения. Настоящият проект е част от последните търсения на автора. Подзаглавието „Нови хоризонти“ акцентира върху новия подход на артиста, където той умело вписва кинетична инсталация в центъра на пространството, завихряйки в едно цяло останалите двуизмерни произведения. Експозицията е цялостно произведение, изтъкано от отделни елементи, които хармонично образуват безбрежно синьо пространство.
Авторът коментира „Този проект е свързан със световната култура. Прилагам древни занаятчийски техники, които отвеждат на ниво изобразително изкуство. Едни от ранните и основните вдъхновения са дошли от керамиката „Делфтс блау“ – изследване на вибрацията на синия пигмент и орнаменти, пукнатини и нюанси на стари глазури, които създават различни многопластови текстури и специфична дълбочина. В този проект прилагам техниката Шибори с Индиго и мастило върху различни хартии, като washi, калиграфия, рециклирани и дори парчета, които са 300-годишни* ръчно изработени японски хартии. Поставяне на много слоеве полупрозрачна хартия, изследваща възможността за създаване на най-дълбокия син цвят за символ на безкрайно небе и най-дълбокия океан. С моите произведения създавам прозорци към различни светове, насочващи зрителя да направи своя собствена история. Небето и океанът ни свързват в свят без граница и всички дишаме един и същ въздух. Живеем в една Синя планета. Голямото синьо е изразителен, страстен, мощен и интимен проект. Синьото показва най-доброто от различните светове. Светът е мой. Древните занаяти, които използвам, идват от епоха, когато планетата ни все още е била чиста.“
Валентин Бакърджиев е роден в Сливен. Завършва Националната художествена академия в София. Живял и работил в Доминиканската република, Италия (Милано), като в момента живее в Амстердам. Има множество самостоятелни и групови изложби в Амстердам, Париж, Женева, Милано, София и Чикаго. В първите години от своето творчество се изявява като фигуративен автор, а по-късно изцяло се отдава на абстрактното изкуство. В последните години е завладян от различни древни техники, свързани с хартията, в търсене на нови начини за прилагането им. Работата му е съвкупност от традиционни и съвременни техники, смесвайки елементи от източни и западни култури.
„Голямото синьо: Нови хоризонти“ ще бъде от днес, 1 юли до 14 юли в галерия „Контраст“.

Велин Манов

Подобни публикации