Готие Капюсон и Мила Михова дебютират със Софийската филхармония

 Готие Капюсон и Мила Михова дебютират със Софийската филхармония

Готие Капюсон, посланикът на виолончелото в XXI век, гостува за първи път в България. Под палката на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония той ще представи Вариации на тема рококо за виолончело и оркестър в ла мажор от Пьотр Чайковски. Сопраното Мила Михова се присъединява към поредния силен сезон на Националния оркестър като солист в „Магнификат“ на Джон Рутер. Това ще бъде и нейният дебют със Софийската филхармония.
Готие Капюсон започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория. През 1999 година печели първа награда на Музикалната академия „Морис Равел“ в Сен Жан дьо Луз и на конкурса „Андре Навара“ в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 година Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградата Грами на САЩ) – най-високите музикални награди на Франция, го определят за нов талант на годината, а през 2004 година получава награда от Borletti-Buitoni Trust. Капюсон свири под диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и други .Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която наскоро записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено. Капюсон печели множество награди и притежава обширна дискография. Последният му албум Emotions достига златен статут във Франция, оставайки на номер 1 в класациите за над 30 седмици и продадени в повече от 50 000 копия.
Сопраното Мила Михова се откроява ярко на съвременната сцена. Възпитаничка на Националната музикална академия, тя учи пеене с майка си – голямата българска прима Дарина Такова и с Лукреция Меса. Талантът ѝ е забелязан от Райна Кабаиванска и Мила става стипендиант на едноименния фонд към НБУ. Със стипендия от Фондация „Борис Христов” тя посещава оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира и с оперната дива Рената Скотто. Сред ангажиментите ѝ се открояват и участието в „Така правят всички“ (в ролята на Фиордилиджи ) на В. А. Моцарт на оперния фестивал Опероса в Херцег Нови, Черна гора, участието ѝ като солист в Симфония №9 на Бетовен с Оркестра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия и в „Малка празнична меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne в Париж и други. Сред актуалните ѝ участия се открояват дебютът като Абигаиле в „Набуко“ на Джузепе Верди в операта в Майнц, Германия, продукции на „Така правят всички“ и „Отело“, рецитали в Люксембург, Франция и Германия, както и турне в Япония.
Концертът ще бъде на 24 март в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации