Грандамата на пианото Елизабет Леонская отново в София

 Грандамата на пианото Елизабет Леонская отново в София

Грандамата на пианото Елизабет Леонская ще свири отново в София под диригентството на маестро Найден Тодоров. Специално за българската публика тя ще изпълни два от най-красивите концерти за пиано – от Едвард Григ и от Роберт Шуман.
При предишното си гостуване през 2021 година Елизабет Леонская сподели радостта си от срещата с българската публика, която според нея създава атмосфера на топлота и отношение, които почти са изчезнали в големите концертни зали в света.
Елизабет Леонская вече десетилетия е сред най-известните пианисти на нашето време. По примера на Давид Ойстрах, Святослав Рихтер и Емил Гилелс, които са изцяло посветени на музиката въпреки трудната политическа среда, в която работят, тя запазва своята легендарна скромност и остава далеч от медийната публичност, независимо че още докато е студентка в Консерваторията, печели награди от престижните международни конкурси за пианисти – „Джордже Енеску“ (Букурещ), „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ (Париж) и „Кралица Елизабет“ (Брюксел).
Животът я среща с големи имена на изявени интелектуалци, сред една от най-паметните и важни срещи обаче е тази със Святослав Рихтер, с когото я свързва близко приятелство чак до смъртта му през 1997 и който повлиява на творческото ѝ развитие съдбоносно. Той вижда нейните изключителни качества и допринася за тяхното развитие не само като учител и наставник, но и като сценичен партньор. През 1978 година Леонская напуска Съветския съюз и Виена се превръща в новия ѝ дом. Сензационното ѝ представяне на фестивала в Залцбург през 1979 година бележи началото на блестящата ѝ кариера на Запад.
Концертът ще бъде на 20 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации