Грандиозно откриване на Синелибри

 Грандиозно откриване на Синелибри

Снимка: Тихомира Крумова

Празнично настроение и снимки на червения килим с героите на вечерта – актьорите от „φ1.618“ на Теодор Ушев, ознаменуваха началото на осмото издание на Синелибри.
Минути след 19 часа зрелищен танцов пърформанс с хореограф Коста Каракашян даде официален старт на бляскавата церемония в зала 1 на НДК. Вдъхновен от мотото на фестивала – „Преоткритото време“, и осеян с препратки към филма и към романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, танцовият спектакъл беше изпълнен виртуозно от представители на студио „Каракашян“. Непосредствено след пърформанса на сцената излезе Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Тя приветства публиката, препълнила залата, и произнесе емоционална реч, увенчана с фрагмент от новото, коронно издание на „Сонети“ от ненадминатия майстор на сонетната форма у нас – Кирил Кадийски.
Притихнала в захлас, публиката изгледа дебютния пълнометражен филм на режисьора аниматор Теодор Ушев, чието заглавие „φ1.618“ съдържа идеята за златното сечение или „божествената пропорция“, символ на хармония в природата, науката и изкуството. Финалът предизвика фурор и екипът на филма – в лицето на Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Георги Лозанов и други знакови фигури от актьорския ансамбъл – излезе на сцената, насърчен от нестихващите аплодисменти на зрителите, станали на крака. Самият Теодор Ушев също благодари сърдечно на публиката и на своите колеги. Бяха поднесени цветя от името на директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев.
На 11 октомври в Сити Марк Арт Център ще се отбележи 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен в рамките на специална галавечер на датската култура. Литературното представяне на новото издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката, ще бъде последвано от премиера на проникновената биографична драма „Пактът“ на режисьора Биле Аугуст, удостоена с множество отличия. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за интензивното приятелство между бележитата датска писателка, приживе призната за модерен класик, и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет.
На 12 октомври, в рамките на празничната вечер на Ирландия, идва в София Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за „Оскар“. Пожънала множество отличия, драматичната история е създадена по мотиви от книгата Foster на Клер Кийган. Събитието ще се състои в кино „Люмиер“.
Ценителите на първокласното европейско кино не бива да пропускат официалната премиера на камерната драма „Петер фон Кант“ на 11 октомври Топлоцентрала. Най-новият филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон е забележителна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия свободолюбив дух и саморазрушителен начин на живот. В рамките на събитието ще се проведе разговор с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“, ще гостуват и актриси, участващи в спектакъла. След това ще бъде прожектиран филмът на Озон, номиниран за „Златна мечка“ на кинофестивала в Берлин.
На 12 октомври в „Топлоцентрала“ ще се състои представяне на дебютния сборник с разкази на Валери Йорданов „Гризачи“, последвано от официална премиера на филма му „Шекспир като улично куче“ в присъствието на екипа и със специалното участие на група No More Many More, автори на песента „Полуизяден“.
На 13 октомври е националната премиера на дългоочаквания документален филм „Следеният човек“ Димитър Коцев-Шошо, адаптация на шокиращия мемоарен роман на Веселин Бранев. Събитието в кино „Люмиер“ включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.
На 14 октомври, отново в кино „Люмиер“ ще се отбележи 100-годишнината от рождението на португалския стилист, майстор на алегорията и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието включва представяне на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“ и прожекция на едноименния филм на Фернандо Мейрелес. Ще бъде прожектиран авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя.
Предстои още една тържествена премиера в зала 1 на НДК – на психологическата драма „Синът“, режисирана от световноизвестния драматург Флориан Зелер. Тя ще се състои на 21 октомври непосредствено след церемонията по награждаване.
Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации