Графикът Людмил Георгиев със самостоятелна изложба във Виена

 Графикът Людмил Георгиев със самостоятелна изложба във Виена

Българският културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на графика Людмил Георгиев във Виена, посветена на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Изложбата „Един наш собствен свят“ ще се проведе от 23 май до 8 юли 2022 година. Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов. Графиките на Людмил Георгиев ще се допълват от монументалните творби на Габриела Фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, които ще бъдат разположени за публиката във външното пространство около сградата на културния институт.
„Никога не се влюбвай в идеята. Идеите са блудници. Ако някоя от тях не върши работа, то винаги, винаги, винаги има друга“– изповядва известният американски артист Чип Кид, който през последното десетилетие направи историческа революция в облика на книгата. Друг един художник, но на хиляди километри от САЩ, в ателието си в София, независимо от колегата си, прави своята си революция в изкуството на графиката. Оставащ чужд на следването на една единствена идея, на търсенето на собствен стил и творчески почерк, готов всякога да изневери – най-вече на собствените си идеи, изнамери своето място в краткия списък на вълнуващите експериментатори/търсачи в българската графична школа. Неговото име – Людмил Георгиев се превърна в синоним не просто за жизнената сила на графичното изкуство в ХХI век, а в своеобразно доказателство, че не верността към идеята, а дързостта да я изоставиш в момента, тъкмо когато тя ти носи най-голямо удоволствие, са сред най-плодотворните подходи в творческия процес.
Изложбата „Един наш собствен свят“ показва само фрагменти от пластическите търсения на Людмил през последните години, но и те са достатъчни за да ни убедят, че изкуството на графиката е не само живо, но и че в ХХI век то може да бъде дръзко, очарователно, съвременно.
Людмил Георгиев обича да си играе с цветовете, превръщайки много често графичните си отпечатъци в зрелищен живописен спектакъл. Но дори и това е недостатъчно за художника. Често той престъпва и технологичните граници на графиката, работейки с неочаквани материали и основи. Дори върху натрошено автомобилно стъкло. Зад всичко това обаче стои не намерението за оригиналност, за иновативност, а за удоволствието от играта с изкуството. Желанието да прекрачиш в нови, непознати, необследвани територии. Територии, в които винаги можеш да си позволяваш да бъдеш друг – невъзпитан, арогантен, непостоянен. Галантен към всяка идея, но никога неин верен любовник. Територии, в които можеш да бъдеш просто бедствие и демиург в едно. А Людмил Георгиев добре знае, какво означава срещата между съзиданието и разрухата, и творчеството му е най-яркото свидетелство за това.

Велин Манов

Подобни публикации