Гримираната жена на Франсоаз Саган

 Гримираната жена на Франсоаз Саган

„Гримираната жена“ на голямата френска писателка Франсоаз Саган е изпълнена с хумор, любов, сплетни и съмнителни драми, пресъздадени с елегантна наблюдателност, дълбок психологизъм, емпатия и порядъчна доза жестокост.
Действието се развива на кораба „Нарцис“. Присъстват Олга Ламуру, протеже на кинаджията Симон Бежар; богатата Едма Боте-Льобреш и скучният ѝ съпруг; прелъстителният Жюлиен Пейра; Ерик Льотюйе и срамежливата му съпруга Кларис, която безуспешно се опитва да се скрие зад грима си. Тя именно е „гримираната жена“, която интригува и вълнува. И която се влюбва в Жюлиен. Историята се заплита, напрежението сред пасажерите се покачва и светските пози започват да изглеждат и жалки, и смешни.
Авторка на 20 романа, шест от които издавани в България, както и на новели, пиеси, филмови сценарии и текстове за песни, Франсоаз Саган става известна още с първия си роман, „Добър ден, тъга“, написан когато е едва 18-годишна. Оттогава до края на живота ѝ славата не я напуска. Книгите ѝ жънат успех по целия свят, много от тях са филмирани. При появата на първия ѝ роман Франсоа Мориак я нарича „очарователно малко чудовище“, впоследствие я определят като „Шанел на литературата“, говорят за „малката музика“ на романтичните ѝ сюжети.
Преводач на „Гримираната жена“ е Красимир Петров. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации