„Гроздова Лоза“ на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

 „Гроздова Лоза“ на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

Изложбата „Гроздова Лоза“ е дело на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева.
Тя представя картини за Молдова, пейзажи, градски пейзажи. В нея има портрет на княз Стефан Велики, един от най-великите владетели на Молдова, който оставил голяма следа в историята. Показани са и картини с мотив на шахмат, включително световноизвестната крепост Бендери, легендарната крепост Сорока и Етнографския музей в Кишинев. Също така в експозицията са включени и картини на тема на Украйна, в това число портретите на хетман Сагайдачни и на хетман Мазепа. В експозицията са представени картини с тема Румъния, Италия, Великобритания, Полша, Грузия и Киргизстан.
Роман Гуманюк е роден през в Киргизстан. Има над 40 самостоятелни изложби в музеи и галерии в Киргизстан, Казахстан, Украйна, Франция, Италия, САЩ, България. Участник е на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. През 2001 година творбите му са изложени в Авиньон. През същата година в Националния музей на изобразителното изкуство в Бишкек се състоя изложбата на Роман „В Океана на Вселената“, посветена на трагедията от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон. През 2012 година художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително България. За тези картини той е награден с редица награди в Киргизстан.
Иванна Шмелева е родена в Киргизстан. Участва в различни конкурси и изложби. Притежава диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика. По образование е архитект-дизайнер. През 2014 година в Националния музей на изобразителното изкуство в.Бишкек бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. В България художничката има 9 самостоятелни изложби, сред които изложбата „Магията на цветята” съвместно с Ботаническата градина на БАН. През 2018 година в Националният музей на изобразителното изкуство в Киргизстан в Бишкек беше проведена втората самостоятелна изложба на Шмелева „Цветята на планините“.
През 2015 година изложбата на Иванна Шмелева и Роман Гуманюк „Страната България” е изложена в Националния музей на Казахстан в Астана.
Изложбата е от днес, 20 октомври в галерия ЛИК.

Велин Манов

Подобни публикации