Да срещнеш Джон Малкович в Рига

 Да срещнеш Джон Малкович в Рига

Три пъти през годините журналистът Георги Тошев се разминава с възможността да направи интервю с холивудския актьор Джон Малкович. Той обаче не се колебае да замине за Рига и да пробва да снима един от най-големите актьори на нашето време.
Джон Малкович прави своето голямо завръщане на театралната сцена в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ в латвийския театър „Дайлес“. Тошев само за два снимачни дни с оператора Данил Жилински успяват да уловят духа на легендарния актьор. „Буквално час преди да започне премиерата довършвахме разговора с Малкович. Той е много убедителен и мъдър събеседник. Говори увлекателно и емоционално. Не всички холивудски знаменитости притежават неговата култура и дълбочина“, разказва Тошев.
Резултатът от тази среща телевизионните зрители ще видят във филма „Да срещнеш Джон Малкович“. Заедно с режисьора Калояна Климентова, Тошев подрежда пъзела на един невероятен живот, изпълнен с много драматични премеждия и обрати.
Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 година в Илинойс. Актьорът има сръбски корени – баща му Даниел Малкович е професор по екология, работил е като пазач в резервата, а майка му е била редактор в издателство. Малкович участва в над 100 филма. Той дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ през 1984 година, за която е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка второстепенна роля. Номиниран е за престижното отличие и през 1994 година за ролята си във филма „Под прицел“ в същата категория. Незабравими за публиката остават превъплъщенията му в „Място в сърцето“, „Опасни връзки“ и „Желязната маска“. Киното прави Малкович разпознаваем и обичан по целия свят, а най-известният му филм безспорно е „Да бъдеш Джон Малкович“, в който играе различна версия на себе си. Номиниран е също за „Сателит“, БАФТА, две награди „Сатурн“ и три награди „Златен глобус“, но отново е подценен от Американската филмова академия и се разминава с „Оскар“.
През всичките 50 години на своята забележителна кариера Малкович не се отказва от театъра. „Работата си е една и съща – опитваш се да бъдеш добър, да бъдеш завладяващ и обикновено не успяваш! В театъра обаче можеш да се развиваш, в киното се получава наготово“, казва актьорът във филма на Георги Тошев.
„Да срещнеш Джон Малкович“ ще бъде излъчен на 5 ноември в поредицата „непознатиТЕ“ на биТиВи

Велин Манов

Подобни публикации